Zijn carbon credits het toekomstige goud?

Boeren en tuinders die iets met koolstofvastlegging willen doen als deel van een verdienmodel zullen glimlachen als ze naar het emissiehandelssysteem ETS van EU kijken. De prijs van CO2 stijgt alleen maar. Wordt het cashen voor boeren?

Het wordt wel vaker gezegd: de landbouw heeft de oplossing voor de klimaatcrisis in handen en kan als enige sector niet alleen klimaatneutraal worden, maar zelfs klimaatpositief door koolstof in bodem en gewas vast te leggen.

Dat vastleggen van koolstof kan op allerlei manieren, zoals door niet-kerende grondbewerking, dekgewassen, akkerranden, permanent grasland, het laten liggen van gewasresten en gewasrotatie. Ook bomen kunnen een belangrijke rol spelen. Bomen planten draagt ook nog eens bij aan een andere klimaatdoelstelling. In het Klimaatakkoord is namelijk vastgelegd om in Nederland 25.000 hectare agroforestry te realiseren voor 2030.

Sneeuwbaleffect

Is dat wel haalbaar en hoe aantrekkelijk is het planten van bomen voor boeren? Secretaris René van Druenen van Stichting Agrobosbouw NL durft dat niet te voorspellen. 'Op dit moment zitten we in Nederland op ruim 1.000 hectare. Dus er moet nog heel wat gebeuren. Maar ik zie het als een sneeuwbal die naar beneden rolt en steeds groter wordt. Het kan hard gaan, maar hoe groot die sneeuwbal uiteindelijk is als hij beneden komt, kan ik niet zeggen.'

Lees verder op: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/09/07/zijn-carbon-credits-het-toekomstige-goud

Peter Koelemij