Zeeuws Klimaatfonds: ‘Met vliegtuig op vakantie? Plant een boom’

Artikel PZC  -  Rolf Bosboom 28-07-22, 08:00


MIDDELBURG - Zeeuwen die met het vliegtuig op vakantie gaan, zouden hun CO2-uitstoot moeten compenseren. Met het geld kunnen bomen worden geplant.

Die oproep doet het Zeeuws Klimaatfonds. Dat ziet bezorgd toe hoe, na twee stille coronajaren, er weer lange rijen bij de incheckbalies op Schiphol staan en het op de wegen net zo druk is als voorheen. ,,We hoopten dat mensen minder zouden gaan vliegen, omdat ze gezien hebben dat de lucht dan schoner is en er minder CO2 wordt uitgestoten”, zegt Peter Koelemij, coördinator van het fonds.

Deels heeft hij er begrip voor dat mensen toch weer reizen maken. ,,Ze hebben ook vakantie nodig. Ze moeten opladen om er weer tegenaan te kunnen. Maar we willen het wel ontmoedigen dat mensen met het vliegtuig op reis gaan, want dat is enorm vervuilend. En als ze dat toch doen, dan is het goed dat ze zich ervan bewust zijn hoeveel CO2 ze uitstoten en hoe ze dat kunnen compenseren.”

‘Trap er niet in’

Dat gaat aanzienlijk verder dan het compensatie-aanbod dat sommige reisorganisaties doen. Trap er niet in, zegt Koelemij. ,,Alsof je met zeven euro de uitstoot van een retourtje New York dekt.” Hij noemt het ‘greenwashing’, waarbij bedrijven hun imago proberen op te poetsen door duurzaam te lijken. ,,Het is een symbolisch bedrag. Bedrijven doen alsof ze CO2-uitstoot compenseren, maar ze investeren het geld ver weg in het buitenland, waar niemand kan controleren of het op lange termijn zoden aan de dijk zet.”

Als je er echt over nadenkt, ga je vanzelf minder CO2 uitstoten

Peter Koelemij, Zeeuws Klimaatfonds

Het klimaatfonds gaat uit van dertig euro per uitgestoten ton CO2. Wie op zeeuwsklimaatfonds.nl invult hoeveel kilometers er op welke manier is gereisd, ontvangt een factuur met het bedrag. ,,Maar als mensen dat te veel vinden en minder willen bijdragen, dan kan dat ook. Het is een vrijwillige bijdrage. Het gaat er vooral om dat ze zich bewust worden van hun gedrag en wat dat betekent. Als je daar echt steeds over nadenkt, ga je vanzelf ook minder uitstoten.”

Een voorbeeld: een vliegreis (retour) naar New York zorgt per stoel voor 2,1 ton CO2-uitstoot. De compensatiekosten zijn dan 63 euro. Voor een gezin van vier personen komt dat neer op 252 euro. Ter vergelijking: het compenseren van een autovakantie naar Italië (4000 kilometer heen en weer) kost in totaal 14,40 euro.

Extra bomen planten in Zeeland

Tachtig procent van de opbrengsten investeert het klimaatfonds in het planten van extra bomen in Zeeland. Dat gebeurt in samenwerking met de Zeeuwse Milieufederatie. ,,We zijn in overleg met gemeenten, ZLTO en andere organisaties om te kijken waar extra bomen kunnen worden geplant", zegt Koelemij. ,,Aan het eind van elk jaar zullen we een duidelijk overzicht maken wat we hebben ontvangen en waar we wat hebben geplant.”

Het Zeeuws Klimaatfonds probeert al jaren bedrijven, overheden, organisaties en grote evenementen te bewegen hun CO2-uitstoot in eigen omgeving gedeeltelijk compenseren. Nu richt het zich voor het eerst ook op particulieren. ,,Ik denk dat we daarmee landelijk een voorloper zijn”, aldus Koelemij. ,,Als dit een succes wordt, gaan we het daarom zeker promoten in andere provincies.”

‘We leven op kosten van de aarde’

Compenseren van CO2-uitstoot is hard nodig, om te voorkomen dat de aarde verder opwarmt, want dat leidt tot smeltende ijskappen, een stijgende zeespiegel en meer natuurrampen. Koelemij wijst erop dat Nederland al op 12 april aan de maximale CO2-uitstoot voor dit jaar zat. ,,Sinds die datum leven we dus op kosten van de aarde en vergroten we de opwarming van onze planeet.” Vorig jaar haalde Nederland wel de klimaatdoelen, doordat er minder werd gevlogen en er veel thuis werd gewerkt.

 

Peter Koelemij